Διήμερες εκδηλώσεις «Πατρίδας Αρωθυμία Μνήμες του Πόντου» στην Πολίχνη

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, οι διήμερες εκδηλώσεις «Πατρίδας Αρωθυμία» Μνήμες του Πόντου», στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης» στην Πολίχνη, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και πρόκειται για ένα θεσμό που είχε καθιερώσει ο πρώην Δήμος Πολίχνης και εντάχθηκε από το 2016 στο πρόγραμμα «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» του Δήμου Παύλου Μελά.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ηθοποιό και αφηγήτρια του Ποντιακού Ελληνισμού, Ειρήνη Ταχμαζίδου η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της στον ποντιακό πολιτισμό. Με καταγωγή από το Χρυσοκέφαλο Δράμας αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία της Ποντιακής ιδέας και παράδοσης. Υπηρέτησε με περισσή αγάπη και συνέπεια το ποντιακό θέατρο και συνέβαλε στη διάσωση της ποντιακής γλώσσας και τη διάδοση της ποντιακής προσφυγικής κουλτούρας που ελκύει όλο και περισσότερο τις νεότερες ηλικίες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το κείμενο που απήγγειλε η κ. Ταχμαζίδου το οποίο έγραψε ειδικά για την εκδήλωση.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γαλεγαλίδης Παύλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου», πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου και συνεργάτες της κ. Ταχμαζίδου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παύλου Μελά. Μετά την βράβευση ακολούθησε η θεατρική παράσταση ‘’Φώταγας’’ από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη. Την Τρίτη 17/9, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση “100 Χρόνια” από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεωργίας Σιδηροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=y-IZBS4ruYA