«Κουδούνια στον αέρα» στις βιτρίνες του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης

Η έκθεση με θέμα «Κουδούνια στον αέρα» της κεραμίστριας Μαρίας Παπανικολάου, φιλοξενήθηκε από τον περασμένο μήνα έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης. Η Ίρις Κρητικού, Ιστορικός τέχνης - Ανεξάρτητη επιμελήτρια, έγραψε σε ανάρτησή της στο facebook για την έκθεση : «Μεγαλώνοντας στην ελληνική επαρχία της Χαλκιδικής, κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή όπου τα εξευμενιστικά δρώμενα των καλλιεργητών της γης εξακολουθούν να είναι ωσεί παρόντα, η Μαρία Παπανικολάου άρχισε από παιδί να αφομοιώνει τις χθόνιες ιστορίες της γενέθλιας φύσης. Μέσα από τον μαγικό κόσμο του πηλού, ανακατεμένες με χρώματα, μυρωδιές, ανάσες και ακούσματα, πλασμένες με ένα πλεόνασμα αισθητικής και ταλέντου, οι μνήμες αυτές ξεκίνησαν να πηγάζουν αβίαστα, να μετουσιώνονται σε τρισδιάστατες απτικές γλυπτικές παρουσίες, με μια ευφρόσυνη νότα παιδικότητας αλλά, ταυτόχρονα, με οπτική ανοιχτή σε σύγχρονα πλαστικά ερεθίσματα. «Το πάντρεμα αυτό των συναισθημάτων, των εμπειριών, τον δοκιμών και της βιωμένης μνήμης», υπήρξε για τη δημιουργό ο τρυφερός οδηγός της παρούσας έκθεσης.
Λίγο προτού χτυπήσει το κουδούνι της λήξης της, με τα πρώτα σκιρτήματα της Άνοιξης να ελαύνουν, ακούω ξανά την ηχώ από τα κουδουνίσματα της έκθεσης της Μαρίας στη Θεσσαλονίκη και τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, που εδώ και χρόνια επιμελείται με περισσή φροντίδα και επιτυχία ο Γιάννης Αργυριάδης. Μια έκθεση, την οποία, παρόλο που έγραψα ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο με αφορμή τα υπέροχα έργα που τη συνέστησαν, δεν μπόρεσα λόγω των συνθηκών να επισκεφθώ. Κουδούνια στον αέρα για τη Νέα Χρονιά, λοιπόν. Κουδούνια στον αέρα, να φύγει από όλους μας το κακό. Κουδούνια στον αέρα - με το βλέμμα του νου στραμμένο σε χλοερούς ελληνικούς κάμπους του μύθου και του παραμυθιού, της Αρκαδίας εν υπνώσει που πεισματικά κουβαλάμε εντός μας».
Η Παπανικολάου Μαρία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 φοίτησε στην σχολή ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1997-2000 Κεραμική- Αγγειοπλαστική. Παράλληλα από 1998-2000 έκανε τη πρακτική της στο παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής του Βασίλειου Βαρδαξή. Από το 2000 διατηρεί δικό της εργαστήριο Κεραμικής στην Συκιά Χαλκιδικής συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις για την προώθηση της δουλειάς με την επωνυμία ΑΡΥΒΑΛΛΟΣ. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει δημιουργήσει τμήμα κεραμικής και διδάσκει σε παιδιά και ενήλικες και επίσης είναι ενεργό μέλος των κεραμιστών Βόρειου Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=bWCjAgmxSgM