Ισχυρή σεισμική δόνηση 6.0 ρίχτερ στην Ελασσόνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 8,5 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238χλμ ΒΒΔ της Αθήνας. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα.
Στην περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μετέβη ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. «Ήταν επιθυμία του Πρωθυπουργού να βρεθούμε αμέσως δίπλα στους πολίτες του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τον σεισμό. Για άλλη μία φορά πρωταγωνιστές η ψυχραιμία και η αισιοδοξία των μικρών παιδιών. Όπως στο χωριό Δαμάσι, όπου το Δημοτικό Σχολείο εκκενώθηκε άμεσα και με ασφάλεια, χάρη στον συντονισμό και τη συνεργασία δασκάλων και μαθητών», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.
Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο 2 απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας, πενήντα 50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.