Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ομιλία με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, σε εκδήλωση με θέμα: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του», στο Θέατρο Κήπου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ομιλητές ήταν ο Τομάζο Φατόρι (Τommaso Fattori), ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό. Πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Απέναντί μας είναι ένας άλλος κόσμος, το 1%. Που έχει φροντίσει ακόμα και με αποφάσεις συνόδων να «αποχαρακτηρίσει» το νερό από αγαθό και να το μετονομάσει σε εμπόρευμα. Αυτό το 1% θεωρεί το νερό προϊόν προς πώληση, το νερό είναι παράγοντας μεγιστοποίησης του κέρδους. Πίσω από αυτήν την αντίληψη βρίσκονται πολυεθνικές, καρτέλ, κυβερνήσεις και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κατατάξει την πρόσβαση σε καθαρό νερό σαν στοιχείο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εγώ θα πάω ένα βήμα παραπέρα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα. Και για αυτό η μάχη για να σωθεί το νερό και για να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα είναι μάχη που δίνουμε για την δημοκρατία. Η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.
Το νερό εντάσσεται στο σχεδιασμό που μας έχουν επιβάλλει η τρόικα για την δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά ακόμα και με αυτή την βάρβαρη πολιτική που εντάσσει τα πάντα στην σφαίρα οικονομικών μέτρων που έχουν αποτύχει παταγωδώς -εκθέτοντας τους εμπνευστές της και αυτούς που την υλοποιούν αδιαμαρτύρητα- πώς είναι δυνατόν να προχωράς σε εκποίηση μίας επιχείρησης που είναι κερδοφόρος έναντι πινακίου φακής; Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012, συνεχίζει να παράγει κέρδη; Γιατί πωλείται δημόσια επιχείρηση που έχει τεράστιο κοινωνικό όφελος; Έχω επανειλημμένα πει ότι σε αυτόν τον τόπο η ανάπτυξη δεν ήρθε από το πουθενά. Το νερό και το ρεύμα δεν πήγε στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας από την Ούλεν και την Πάουερ. Πήγε από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ. Πήγε από τον μόχθο χιλιάδων υπαλλήλων αυτών των δημόσιων υπηρεσιών.
Η αποθέωση –όχι του κέρδους, της κερδοσκοπίας, η περίφημη απελευθέρωση των αγορών – με τις πλάτες και τις υποδομές του δημοσίου βεβαίως- οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν πωλούν μόνο την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, έχουν ήδη υποθηκεύσει το νερό των λιμνών, των γεωτρήσεων, των μελλοντικών γεωτρήσεων, όλο τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Τις υποδομές και τα δίκτυα. Ελάτε να το πάρετε το νερό της Θεσσαλονίκης, αν νομίζετε ότι σας ανήκει. Ελάτε να το πάρετε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=vvUi2gKrXGk