Σταύρος Καλαφάτης:«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα»

«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, που υπαγορεύουν εγκατάλειψη των έμπρακτων και φραστικών προκλήσεων. Είμαστε έτοιμοι, για αυτό, να συνεχίσουμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Στο Καρφί και το δημοσιογράφο Κώστα Πασίση.
Και προσθέτει: «Ενισχύουμε τις συμμαχίες μας, προβάλλουμε την ταύτιση των θέσεών μας με το Διεθνές Δίκαιο και καθιστούμε σαφές -το τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, απλά και ξεκάθαρα, το μήνυμα ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Και ότι τα νησιά μας δεν αποστρατικοποιούνται».
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «υπάρχει βεβαίως η νομική εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία βεβαίως θα αφορά και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί» και υπογραμμίζει ότι «και σε αυτό, όμως, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Από το 1975, στη συνάντηση Καραμανλή – Ντεμιρέλ, συμφωνήθηκε η έναρξη διαβουλεύσεων για να παραπεμφθεί από κοινού η εκκρεμότητα αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία, ωστόσο, υπονόμευσε το διάλογο εκείνο, όπως υπονόμευσε και όλες τις προσπάθειες, που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια για τη σύνταξη κοινού συνυποσχετικού. Κρατούμε, λοιπόν, ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και παραμένουμε σταθερά στις ράγες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια απλή και σαφή προσημείωση. Ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα».