ΑΝΘΙΜΟΣ: « Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΗΘΙΚΗ»

Στην ομιλία του σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, αναφέρθηκε στην κρίση που υπάρχει στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ηθική:
«Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω το φρόνημα του λαού μας, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που άρχισε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ολοφάνερα η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική , είναι κατεξοχήν και ηθική κρίση. Κύριος σκοπός μου είναι να σας πληροφορήσω ότι το γενικό φρόνημα του δοκιμαζομένου λαού μας έχει καταπέσει επικινδύνως εξαιτίας της περιβοήτου κρίσεως. Οι Έλληνες έβαλαν τα κεφάλια τους κάτω, αισθάνονται ότι έπεσαν τα εθνικά τους φτερά, και ο διαπιστούμενος κίνδυνος της απογνώσεως αυξάνεται ταχύτατα. Εκείνο που σκανδαλίζει το λαό μας είναι ότι υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες που και τώρα παρά την κρίση ζούνε με μεγάλη και φανερή άνεση. Το να βάλουν οι Έλληνες το κεφάλι τους κάτω από απελπισία και από κόπωση μπροστά στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι μεγάλος κίνδυνος για όλη την εθνική μας υπόσταση».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μία φορά και στο Σκοπιανό ζήτημα:
«Ειδικότερα εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες, οι Θρακιώτες και οι Ηπειρώτες, αγωνιούμε για το Σκοπιανό πρόβλημα που όχι μόνο παραμένει άλυτο αλλά παρουσιάζει μια επικίνδυνη στασιμότητα. Θρασύτατα οι Σκοπιανοί κυκλοφόρησαν μόλις προχθές μεταλλικό νόμισμα με τη μορφή του Έλληνα Μακεδόνα Αλεξάνδρου».
Επίσης αναφέρθηκε και στο αίτημα του ελληνικού λαού για δημόσια τηλεόραση στη Βόρεια Ελλάδα:
«Ζητούμε τηλεόραση αντάξια στα προβλήματα του βορειο- ελλαδικού ελληνισμού και ζητάμε συνέχεια στην παράδοση. Και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση υπήρξε πρώτη η δημιουργική παρουσία της Θεσσαλονίκης. Αν μας αφήσουν τώρα με ένα μικρό κομμάτι δημοσίας τηλεοράσεως, που θα μας δίνει μια-δύο-τρείς-πέντε ώρες σε εμάς και οι υπόλοιπες θα είναι μόνο αυτές που δείχνει ο σταθμός των Αθηνών , τότε αυτό δεν είναι εκπλήρωση της υποσχέσεως και προπάντων δεν είναι πράξη η οποία ανήκει και μπορεί να δοθεί σε όλο το λαό του βορειο-ελλαδικού χώρου».
«Περιμένουμε να ακούσουμε μια απάντηση σε όλα αυτά , και για τη απώλεια ψυχικής αντοχής του Έλληνα πολίτη σήμερα και για όλα τα άλλα που σας είπα , και για την τηλεόραση και για τις τράπεζες και για τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τα κράτη τα γειτονικά».
«Όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός της Ελλάδος, είμεθα έτοιμοι πάντα να πεθάνουμε για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα όμως στην οποία θα υπάρχει αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Ο Λυτρωτής και Αρχηγός μας Ιησούς Χριστός, η Υπέρμαχος Στρατηγός Υπεραγία Θεοτόκο και οι Άγιοί μας, ο Απόστολος Παύλος και ο Άγιος Δημήτριος ας ευλογούν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας που είναι η μεγάλη ελπίδα για τις λαού μας σε όλες τις δυσκολίες».

ΒΙΝΤΕΟ :

http://www.youtube.com/watch?v=IjCcF0huK7k&feature=c4-overview&list=UU4H...