Παρουσίαση της «Δογματικής» του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς από το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Με την ευκαιρία της νέας εκδόσεως της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) του Τσέλιε, «Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας», η Ιερά Μονή σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Εν Πλω» διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου στο Αριστοτέλειο Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των «Εν Πλω», το βιβλίο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο «Έτσι να λάμψει το Φως – Λόγοι ποιμαντικής παρηγορίας». Για το βιβλίο επρόκειτο να μιλήσει ο Επίσκοπος Αθανάσιος (Γιέφτιτς) πρώην Ερζεγοβίνης αλλά λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ωστόσο, το σημείωμά του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Εν Πλω κ. Νικηφορίδης.
Για τον Άγιο Ιουστίνο και την Δογματική του μίλησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, μαθητής του Αγίου Ιουστίνου και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ενώ ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Ιουστίνου απέδωσε Χορός Ψαλτών υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Χασανίδη. Παρουσιαστής ήταν ο Μανώλης Βελιτζανίδης.Παρόντες στην παρουσίαση ήταν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γιώργος Ορφανός και Μάκης Κυριζίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας και καθηγητές της θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας, πνευματικός πατέρας της Εκκλησίας της Σερβίας και όλης της Ορθοδοξίας, ομολογητής της πίστεως και φιλόσοφος του Αγίου Πνεύματος. Γεννήθηκε το 1894 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην κωμόπολη Βράνιε της Νοτίου Σερβίας από ιερατική οικογένεια.Από την φύση του είχε φιλοσοφικό πνεύμα και διψούσε για την θεία και την ανθρώπινη γνώση. Σπούδασε στο Βελιγράδι, στην Αγία Πετρούπολη, στην Οξφόρδη, στην Αθήνα. Γνώριζε πολύ καλά οκτώ γλώσσες. Χρημάτισε καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Διώχθηκε από το Πανεπιστήμιο το 1945 από το αθεϊστικό, ολοκληρωτικό καθεστώς που τότε κυβερνούσε στην Γιουγκοσλαβία. Στα συγγράμματά του που ανέρχονται σε 40 τόμους διακρίνεται έντονα η αγάπη του προς τον Θεάνθρωπο Χριστό, η Χριστοκεντρικότητα της διδασκαλίας του και η αγάπη και αφοσίωσή του στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας. Κοιμήθηκε το 1979 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην Μονή Τσέλιε, κλείνοντας με τον Ευαγγελισμό αυτόν τον επί γης βίο του, όπως και τον άρχισε. Στην Μονή Τσέλιε έζησε τα τελευταία συνεχή 28 χρόνια της ζωής του, ο τάφος του εκεί έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τουςΟρθοδόξους από όλο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Σερβίας τον Μάιο του 2010 κατάταξε επίσημα τον π. Ιουστίνο στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Δογματική του Αγίου Ιουστίνου, μολονότι χρησιμοποιήθηκε ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα, είναι στην πραγματικότητα μία εμπειρική Δογματική, η οποία δείχνει στον πιστό την οργανική σχέση πίστεως και ζωής, πράξεως και θεωρίας. Είναι, όπως γράφει ο ίδιος, το «βιωμένο Ευαγγέλιο», το οποίο μπορεί να βιωθεί από κάθε πιστό, από την πιο απλή αμόρφωτη κατά κόσμον γριούλα έως και τον πιο ευφυή επιστήμονα. Η Δογματική αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την καθολική και οικουμενική Ορθοδοξία.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=pRjLEAABm1g

https://www.youtube.com/watch?v=OC2gYqxWF84