«ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΞΟΥΜΕ» έκθεση του Γ. Τσακίρη στο Βυζαντινό Μουσείο

Πλέξιμο. Μία πρακτική τόσο παλιά που τα ίχνη της χάνονται μέσα στους αιώνες. Το κάλεσμα του Γιώργου Τσακίρη σε 100 και πλέον καλλιτέχνες αλλά και στο κοινό της πόλης στοχεύει να το ανακαλέσει στη μνήμη όσων το εξάσκησαν και να το διδάξει στους νεότερους. Με συνέπεια στα περισσότερα από τριάντα χρόνια δουλειάς του, ο Γιώργος Τσακίρης μετουσιώνει σε καλλιτεχνική πράξη την εμπειρία ενός κόσμου στον οποίο η παράδοση δεν αποτελεί απλή επιβίωση, αλλά οργανική συνέχεια και καθημερινή πρακτική. Επιστρατεύοντας μεθόδους και υλικά που παραδοσιακά παραπέμπουν στη χειροτεχνία, ο καλλιτέχνης επιδιώκει να αναδείξει τη διαδικασία παραγωγής καθεαυτή, τη χειρονομία, τις εγγενείς φυσικές ατέλειες του χειροποίητου. 121 εικαστικοί καλλιτέχνες, 10 μουσικοί, βίντεο και κοινό μετασχηματίζουν με συνεκτικό και διακριτό τρόπο τον χώρο υποδοχής του Μουσείου σε «ολική εγκατάσταση». Το δρώμενο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, που για φέτος έχει ως θέμα Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)= Κοινωνική Αλλαγή. H είσοδος στο Μουσείο στις 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για το κοινό. Το δρώμενο θα βιντεοσκοπηθεί και θα προβάλλεται στη συνέχεια παράλληλα με την εγκατάσταση. Η έκθεση είναι διαδραστική.
Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε το 1955 στα Γιαννιτσά. Μετά τις πρώτες του σπουδές στα ηλεκτρονικά, φεύγει για την Ιταλία, όπου από το 1976 αφοσιώνεται στη ζωγραφική. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 1981. Παρουσίασε δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλαίσιο σημαντικών εικαστικών διοργανώσεων. Μέρος του έργου του παρουσιάστηκε στην αναδρομική έκθεσή του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το καλοκαίρι του 2012. Είναι καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Εργαστήρι: Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και ώρα 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 18 Ιουνίου, στον χώρο υποδοχής του Μουσείου.
Κατόπιν συνεννόησης θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκειά της επιδείξεις πλεξίματος από καλλιτέχνες σε σχολεία και ομάδες.
Πληροφορίες: κ. Χωτίδου, 2313 306400 (από Τετάρτη 8 Μαΐου και εξής, Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 - 14.00)
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Λεωφόρος Στρατού 2.