Αναβάθμιση παιδικών χαρών στην 2η και 4η Κοινότητες του Δ. Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται το πρόγραμμα αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, κατά τη 17η τακτική του συνεδρίαση την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση παιδικών χαρών στη 2η στην 4η Δημοτική Κοινότητα για πιστοποίηση -ΣΑΤΑ». Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό 2013 του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα υλοποιηθεί κατόπιν δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού και αφορά σε εργασίες ανάπλασης στην παιδική χαρά στην οδό Ρεγκούκου (2η Δημοτική Κοινότητα) και στην παιδική χαρά στην οδό Καππαδοκίας (4η Δημοτική Κοινότητα).
«Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ασφαλείς παιδικές χαρές με την κατασκευή περίφραξης και ελεγχόμενης εισόδου και να εξασφαλίσουμε ένα λειτουργικό περιβάλλον με περιβαλλοντικά φιλικές συνθήκες για την ψυχαγωγία των παιδιών και κατάλληλες συνθήκες παραμονής για τους συνοδούς τους» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «οι δύο παιδικές χαρές έρχονται να προστεθούν στις 28 που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τον τελευταίο χρόνο». Οι επεμβάσεις αυτές, εντάσσονται στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης με βάση τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που απαιτεί ο χώρος εξαιτίας της ιδιαίτερης χρήσης του και της ηλικιακής ομάδας χρηστών της. Ειδικότερα, η παιδική χαρά στην οδό Ρεγκούκου, απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω δεδομένου ότι έκτασή της είναι μικρή και δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί η χάραξη του σχήματος του παιδότοπου σε σχήμα έλλειψης. Περιμετρικά στο οβάλ σχήμα της κάτοψης της παιδικής χαράς θα τοποθετηθούν έξι παγκάκια, για τους συνοδούς.
Η παιδική χαρά στην οδό Καππαδοκίας αποκτά μακρόστενο σχήμα και δύο διακριτές ενότητες παιχνιδιών που αναφέρονται σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη παιδική χαρά, όλα τα νέα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου ενώ θα έχουν προδιαγραφές χρήσης και από παιδιά με μειωμένη κινητικότητα ή άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Ακόμη, προβλέπεται νέος επαρκής ηλεκτροφωτισμός και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.