ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

Το νέο κτίριο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Ηπείρου 8 και Καραϊσκάκη στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, είναι το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε από τον ΟΣΚ με προϋπολογισμό 4.500.000€, ενώ το κόστος για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης και τις απευθείας αποζημιώσεις ιδιοκτητών κάλυψε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το δημοτικό ταμείο.
Πρόκειται για έναν πολυχώρο εκπαίδευσης, η λειτουργία του οποίου αποσυμφόρησε το συγκρότημα όπου συστεγάζονταν μέχρι και την περσινή σχολική χρονιά τα 8ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία (συμβολή οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά), βάζοντας τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.
«Είναι απίστευτο πόσο πείσμα πρέπει να έχεις, πόσες μάχες πρέπει να δώσεις, πόσες δυσκολίες πρέπει να περάσεις στη χώρα μας για να γίνει ένα σχολείο. Γι’ αυτό η σημερινή είναι μια ευτυχισμένη μέρα», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Μετά από έναν αγώνα που αρχίσαμε το 1996, ευτυχήσαμε τελικά να έχουμε έτοιμο το σχολείο το περασμένο καλοκαίρι και να ξεκινήσουμε άμεσα τη λειτουργία του από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς», τόνισε, και πρόσθεσε: «Το 1997, ως δημοτική αρχή του τότε δήμου Συκεών, πήραμε τη γενναία απόφαση για την κατασκευή του σχολείου, που όμως προαπαιτούσε τη διασφάλιση γης. Έγιναν πολλές επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεχθήκαμε απειλές και βίαιες αντιδράσεις από τους επτά καταπατητές γης, αλλά επιμείναμε. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο δικαστικός αγώνας για τις διοικητικές αποβολές των καταπατητών, κι άλλα δύο χρόνια για να εκτελεστούν οι αποφάσεις και να γκρεμίσουμε αυθαίρετα κτίσματα. Παράλληλα, αποζημιώσαμε απευθείας τους νόμιμους ιδιοκτήτες με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το δημοτικό ταμείο, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζαμε τις σχετικές μελέτες κατασκευής του έργου, εξασφαλίζοντας και τη χρηματοδότησή του».
Όπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόκειται για ένα σχολείο για το οποίο η διοίκηση του δήμου είναι υπερήφανη, όχι μόνο γιατί είναι βιοκλιματικό, αλλά γιατί όλα τα υλικά κατασκευής και διαμόρφωσής του καλύπτουν στο ακέραιο τις ειδικές προδιαγραφές διασφάλισης της υγείας των παιδιών, ενώ διαθέτει χώρους άθλησης, πολιτισμού, εργαστηρίων, δίνοντας την ευκαιρία και στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν με μεράκι, όρεξη και φαντασία. «Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προίκα των καλών σχολείων, των καλών εκπαιδευτικών, της καλής παιδείας. Να μπορούν να “θωρακιστούν” σωστά για να ανταποκριθούν στα δύσκολα δεδομένα που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν στη ζωή τους», κατέληξε ο Σ.Δανιηλίδης.