ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Όσοι ζούνε στο Ασβεστοχώρι και γνωρίζουν την ιστορία του θα ξέρουν πως ένα μέρος της γράφτηκε στην Κοινοτική Αίθουσα του χωριού. Αν σήμερα βρίσκεται γερασμένη και παλιά να μετρά τις μνήμες της δόξας της, υπήρξαν χρόνια που ήταν σπουδαία, γεμάτη λάμψη και κόσμο. Γνώρισε μαθητές και δασκάλους, φιλοξένησε γνωστούς ηθοποιούς και φημισμένες παραστάσεις, άκουσε κοινοτικά συμβούλια και ομιλίες, μεγάλωσε γενιές κάτω από την σκεπή της. Μετά από πολλές γενιές, ήρθε η ώρα να αλλάξει εποχή.
Η ανακατασκευή της αίθουσας αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος έθεσε την υλοποίηση του έργου στην κορυφή των έργων υποδομής του δήμου, πετυχαίνοντας την ένταξη της αίθουσας στο πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ» και χρηματοδοτώντας το έργο με 530.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η Κοινοτική Αίθουσα του Ασβεστοχωρίου, ένα κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα με μνημειακή αξία, ανακαινίζεται πλέον ριζικά για να βαδίσει στο μέλλον, ήδη δημοπρατήθηκε, υπάρχει ήδη έτοιμος ο εργολάβος και ο φάκελος έχει σταλεί στην αρμόδια διεύθυνση για προσυμβατικό έλεγχο.
Οι εργασίες ανακατασκευής θα αρχίσουν σύντομα με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη η οποία προβλέπει νέα εσωτερική διαρρύθμιση, ανακαίνιση δαπέδων και τοίχων, ηχομόνωση, διαπλάτυνση της πρόσβαση στο υπόγειο, διαμόρφωση χώρου κινηματογραφικής προβολής στον εσωτερικό εξώστη, νέα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού, πυροπροστασίας και ασφάλειας καθώς και εγκατάσταση σύγχρονου οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Η νέα αίθουσα θα μπορεί να φιλοξενεί μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις και βεβαίως θα προστεθεί στο δίκτυο δημοτικών κινηματογράφων που ήδη αριθμεί τρία σημεία (το Σινέ Πανόραμα, το Σινέ Πυλαία, την Κινηματογραφική Λέσχη Χορτιάτη) μαζί με το κλειστό αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου στο Πανόραμα που βρίσκεται επίσης σε τροχιά κατασκευής.