ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 48ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τον απολογισμό των 48ων Δημητρίων, παρουσίασε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, κατά τη διάρκεια της 23ης τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στους στόχους της σημαντικής πολιτιστικής διοργάνωσης του Δήμου, για το τρέχον έτος, καθώς και στα συμπεράσματα που εξάγονται, με έμφαση στα θετικά και τα αρνητικά σημεία παρουσιάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία του απολογισμού.
«Θεωρώντας ότι ο απολογισμός κάθε πράξης, είναι σημαντικός μέσω της καταγραφής τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών στοιχείων, με στόχο το σχεδιασμό των μελλοντικών μας κινήσεων, παρουσιάζουμε τον απολογισμό των 48ων Δημητρίων, στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο και απευθυνόμαστε, προσπαθώντας διαρκώς να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τις ανάγκες του.
Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι το μέσον της αλλαγής του υπάρχοντος κλίματος, το όχημα για τη δημιουργία νέων προοπτικών, με στόχο τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας του τόπου, σχεδιάσαμε τα 48α Δημήτρια, αντιπαλεύοντας ένα κλίμα ανασφάλειας, καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Σχεδιάσαμε μία γιορτή πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη, με τον ιστορικά χαμηλότερο προϋπολογισμό, των 189.892 ευρώ και ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, για διάστημα ενός μήνα.
Συνεκτιμώντας τις ανάγκες των δημοτών μας, τοποθετήσαμε στο επίκεντρο των φετινών Δημητρίων τον άνθρωπο και δώσαμε έμφαση στη βιωματική εμπειρία.
Το περιεχόμενο του προγράμματος των 48ων Δημητρίων, που καταρτίστηκε από την 4μελή επιτροπή καλλιτεχνικών συμβούλων, σχεδιάστηκε μέσα στο πλαίσιο που συναποφασίσαμε, με γνώμονα τις παρακάτω κατευθύνσεις:
• έμφαση σε συνέργειες - συνεργασίες και στην έννοια της συμμετοχικότητας,
• ανάδειξη νέων καλλιτεχνών σε ένα πνεύμα αισθητικής ανανέωσης, που διαπερνά τις καλλιτεχνικές επιλογές σε όλες τις τέχνες,
• γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα σε φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και στο εγχώριο δημιουργικό δυναμικό, αλλά και μεταξύ δημιουργών και κοινού,
• δημιουργία ενός εκπαιδευτικού "ιστού" με εργαστήρια, masterclasses, συζητήσεις και ανοιχτές παρουσιάσεις, που παρέχονται δωρεάν από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες,
• προσφορά πολιτιστικών δράσεων - εμπειριών σε αντισυμβατικούς χώρους
• δημιουργία ενός φεστιβαλικού παλμού μέσα από τη σύμπτυξη της χρονικής διάρκειας διεξαγωγής (λιγότερο από ένα μήνα)
Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα πιο σημαντικά, με βάση τα οποία προκύπτουν τα συμπεράσματα για την πορεία, τα λάθη, τα κενά, τις ανάγκες, αλλά και τα θετικά σημεία της διοργάνωσης.
Σε αυτά τα τελευταία, συγκαταλέγονται η διαπιστωμένη πλέον ανάγκη των νέων ανθρώπων για επικοινωνία και συνεργασία στη βάση καινοτόμων ιδεών και πρακτικών, τη συνεργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους της διοίκησης του Δήμου, τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των επιχειρηματιών της πόλης. Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα η «Τράπεζα Αττικής», δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε αντίθεση με την πλήρη στήριξη που μας προσέφεραν μικρότερες επιχειρησιακές μονάδες, γεγονός από το οποίο όλοι μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, σχετικά με την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.
Στα λάθη και στα κενά της φετινής διοργάνωσης καταγράφονται οι αδυναμίες συντονισμού σε σχέση με το πρόγραμμα, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, η καχυποψία των ξένων καλλιτεχνών απέναντί μας, η δυσκολία συνεργασίας με ιδιώτες για την εκτέλεση, λόγω του τρόπου πληρωμής και των χρεών παρελθόντων ετών του Δήμου απέναντί τους, τις ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές του Δήμου κ.α.», τόνισε η κ. Έλλη Χρυσίδου.