ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΡΕΨΑ

Το νήμα της ιστορίας που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και φτάνει μέχρι το σήμερα ενώθηκε τη Δευτέρα στην Πυλαία, με την ονομασία της κεντρικής πλατείας σε πλατεία «ΣΤΡΕΨΑ». Η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στην Πυλαία και συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Απανταχού Γηγενών Επιστημόνων Γυναικών Πυλαίας-Αρχαία Στρέψα και το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, με το δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη να κάνει τα αποκαλυπτήρια της Στήλης.
«Ενώνουμε το νήμα της ιστορίας της Πυλαίας από την αρχαία Ελλάδα και τις ρίζες της πόλης μας μέχρι τη σύγχρονη Πυλαία και το σήμερα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη. Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Γηγενών Επιστημόνων Γυναικών Πυλαίας-Αρχαία Στρέψα Αικατερίνη Χατζηγεωργίου-Καπελώνη -εμφανώς συγκινημένη για την ιστορική αυτή ημέρα- ευχαρίστησε από καρδιάς το δήμο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου.
Κάπου εκεί όλοι οι παρεβρεθέντες ξεκίνησαν το ταξίδι στην ιστορία. Με εκκίνηση το 424 π.Χ. Τότε που η ονομασία Στρέψα πρωτοαναφέρεται σε κείμενο του Θουκυδίδη και η Πυλαία αποτελούσε την είσοδο και την έξοδο στις υπώρειες του Χορτιάτη και εξυπηρετούσε την ανάγκη ζεύξης της οδού από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, καθώς η αρχαία γέφυρα ήταν παρακλάδι της Εγνατίας Οδού. Αργότερα η περιοχή μετονομάστηκε σε Καπουτζιλάρ (= Καστροφύλακες, επειδή οι κάτοικοι της περιοχής φυλούσαν τις πύλες της Θεσσαλονίκης), ενώ το 1926 η κοινότητα παίρνει το όνομα της κοινότητας Στρέψα. Το Μάιο του 1928 μετονομάζεται σε Πυλαία και στις 28 Οκτωβρίου του 2013 η πλατεία βαφτίζεται πλατεία Στρέψα σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. .