ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ»

Σειρά παρεμβάσεων λειτουργικού αλλά και θεσμικού χαρακτήρα, με στόχο τη διαμόρφωση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» σε ένα υποδειγματικό πρότυπο πολυδύναμου κέντρου εξυπηρέτησης βρεφών, νηπίων και μητέρων, ανοικτό στις ανάγκες της κοινωνίας, παρουσίασαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαρία Τσιουτάνη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στο χώρο του ιδρύματος.
Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι το μοναδικό δημοτικό Ίδρυμα της πόλης το οποίο σήμερα ως βρεφοκομείο φιλοξενεί σε 24ωρη βάση 29 βρέφη, ενώ στις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού του σταθμού εξυπηρετούνται συνολικά 128 παιδιά -25 βρέφη και 103 νήπια.
«Η φιλοξενία από τον «Άγιο Στυλιανό» βρεφών και νηπίων, η υποστήριξη της ευάλωτης, κοινωνικά και οικονομικά, μητέρας είναι κοινωνικές υπηρεσίες που στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα γίνονται ακόμη πιο απαραίτητες κάνοντας τις ευθύνες μας ακόμη μεγαλύτερες», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης. Επιπλέον σημείωσε ότι για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα, όπως φαίνεται και από την αύξηση κατά 30 % των σχετικών κονδυλίων στον Προϋπολογισμό 2014.
Στόχος του ιδρύματος, μέσα στο 2014, είναι η αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην ενδυνάμωση του θεσμού της αναδοχής, συμμετέχοντας και στην επιτροπή επεξεργασίας του θεσμού με τη βοήθεια Συνηγόρου για τα δικαιώματα του παιδιού σημείωσε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσιουτάνη και πρόσθεσε:
«Σήμερα, 14 ανάδοχες οικογένειες φροντίζουν ένα παιδί, με την οικονομική υποστήριξη και τη συνεργασία του ιδρύματος. Από το 2014, με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης ανάδοχων οικογενειών, θα θέσουμε σε λειτουργία τη δημιουργία ενός Δικτύου Ανάδοχων Οικογενειών, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ιδρύματος. Επίσης, σημαντικό βήμα στην παροχή στήριξης σε νέες μητέρες –κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες- γίνεται με την έναρξη Συμβουλευτικού Σταθμού επίτοκης και λεχώνας».
Σχετικά με τις υιοθεσίες, δεδομένου ότι ο «Άγιος Στυλιανός» είναι το μοναδικό ίδρυμα εκτός Αττικής στο οποίο το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα σύμπραξης σε υιοθεσίες, ανέφερε ότι το ποσοστό διεκπεραίωσης-τοποθέτησης παιδιών προς υιοθεσία αυξήθηκε κατά 20% και ότι διεκπεραιώνονται περισσότερες από 20 υιοθεσίες ετησίως, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων των θετών γονέων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, από έξι με οκτώ μήνες σε τρεις έως τέσσερις, παρότι ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα, με το 2012 να έχουν κατατεθεί 86 αιτήσεις ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν ήδη 83.