Τα μέτρα κατά της διασποράς της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Παρουσία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Covid -19, την οποία συντονίζει ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Ταξίδης και ως μέλη συμμετέχουν: η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Μαρία Γαβαλά, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Σταυρίδης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Παιδείας κ.Ολγα Αθανασιαδου Νέδου, η Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Φωτεινή Δεμέτη, ο Διευθυντής Αθλητισμού- Πολιτισμού κ. Γιώργος Μπουζίκας και από το Γραφείο Τύπου του Δήμου η δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη. Όπως είναι γνωστό η απόφαση για την επιβολή σκληρού lockdown στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου ελήφθη λόγω της ανησυχίας των ειδικών για τη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και τα μέτρα είναι σε ισχύ από το Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, έως τη Δευτέρα 1 Μαρτίου. Μετά από διαλογική συζήτηση, ανταλλαγή θέσεων , κατάθεση προτάσεων και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, ο Συντονιστής της Επιτροπής κ. Χρήστος Ταξίδης ανακοίνωσε τους πρώτους άξονες δράσης του Διαχειριστικού Οργάνου που θα τεθούν σε ισχύ, με στόχο την εξασφάλιση της υγείας των δημοτών και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από το πρωί της Δευτέρας 22.2.2021 και είναι οι εξής:
1.Για τις αστικές συγκοινωνίες, μετά από επικοινωνία που είχε σήμερα Δευτέρα 22.2.2021 ο συντονιστής της Επιτροπής κ. Χρήστος Ταξίδης προς τον Διευθύντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ κ. Σκόδρα, ο ΟΑΣΘ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια από και προς τον Δήμο τις ώρες αιχμής κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 2.Καθημερινή ενημέρωση των δημοτών, αναφορικά με την πορεία της εξέλιξης της μετάδοσης του covid-19 από την ιστοσελίδα του Δήμου kordelio-evosmos.gr. 3.Συντονισμός τήρησης μέτρων- ενημέρωση πολιτών με την υποστήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας με υπεύθυνη την Αντιδημάρχο κ. Μαρία Γαβαλά. 4. Άμεση ανακοίνωση των σημείων και του χρόνου διεξαγωγής των δωρεάν rapid τεστ που θα διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο Δήμο από την ιστοσελίδα του Δήμου και τον λογαριασμό του Δήμου στο facebook. 5. Διεξαγωγή rapid τεστ στο Δήμο καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown, με υπεύθυνο οργάνωσης τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιώργο Σταυρίδη. 6. Δημιουργία κλιμακίων από δημοτικούς αστυνόμους και δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα συμβουλεύουν τους Δημότες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, σε κοινόχρηστους χώρους ( πάρκα, πλατείες, οδός Τρίτση κλπ) προς αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας. 7. Επαναλαμβανόμενες συστάσεις προς τους Διευθυντές των Τραπεζών και των super market να μεριμνούν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας με πρώτο την απόσταση και δεύτερο τον αριθμό των εξυπηρετουμένων πολιτών, τόσο εντός όσο και εκτός των καταστημάτων τους. 8. Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε μέρα δύο φορές, στις 8:00π.μ. και στις 2:00 μ.μ. καθ ΄όλη τη διάρκεια του lockdown.
Οι μετακινήσεις θα γίνονται 5.00 έως 18.00 εντός των ορίων του Δήμου, εξαιρούνται μετακινήσεις με απαραίτητα δικαιολογητικά : από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για μετάβαση σε τελετή, σε άτομο που χρίζει βοήθεια. Λειτουργούν σουπερ market, φούρνοι, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, 1 άτομο/25m2 , 2m απόσταση στα ταμεία. Οι θρησκευτικές τελετές θα πραγματοποιούνται με παρουσία μόνο θρησκευτικών λειτουργών και βοηθητικού προσωπικού και οι Τελετές ( Γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες μνημόσυνα) με παρουσία 9 ατόμων .